Tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation
Tandköttsinflammation

      Vad är tandköttsinflammation?

      Gingivit är en inflammation i tandköttet som orsakas av bakterier i munhålan vid dålig oralhygien. Vid obehandlat tillstånd kan inflammationen progredieras till tandlossningssjukdom (parodontit).

      Inflammation i tandköttet är reversibel det vill säga om god munhygien upprätthålls kan inflammationen tillbakabildas och tandköttet återgår till friska förhållanden.

      Hur ser ett friskt tandkött ut?

      Ett friskt tandkött är stramt och sluter tätt intill varje tand och har en ljusrosa utseende. Mellan tandytan och tandköttet finns det normaltsätt en tandköttsficka, vid friska förhållanden är tandköttsfickan 3 mm. Ett friskt tandkött blöder inte och gör inte ont vid tandborstning och användning av approximala hjälpmedel som tandtråd, plackers och mellanrumsborste osv.

      Vad orsakar tandköttsinflammation?

      Bristande munhygien är huvudorsaken till inflammation i tandköttet. Detta beror på att vid bristande munhygien ansamlas bakterier på tandytorna. Dessa bakterier börjar så småningom att kolonisera sig och ändrar placksammansättningen och blir mer patogena. Tandköttet reagerar på dessa bakterier med en inflammation i syfte att försvara sig mot bakterieprodukterna.

      Med tiden kommer bakterierna så småningom att ta sig ner i tandköttsfickorna mellan tanden och tandköttet, vilket resulterar i bildandet av patologiska tandköttsfickor (tandköttsfickor >4mm). Detta medför att det blir ännu svårare för patienten att hålla rent och få bort bakterierna vilket kan förvärra inflammationsprocessen ännu mer och kan leda till att fästeförlust runt tanden.

      Symptom vid tandköttsinflammation

      • Blödning: vid inflammation blir tandköttet lättblödande. Detta resulterar oftast i blödning vid tandborstning och användning av approximala hjälpmedel.
      • Rodnad: Tandköttet ändrar sin färg och blir rött i stället för ljusrosa.
      • Svullnad: Vid inflammation kan det även uppstå en svullnad i tandköttet. Svullnaden gör att tandköttsfickan mellan tanden och tandköttet blir djupare, så kallad pseudoficka.
      • Smärta: Tandköttet kan ömmas vid tandborstning.

      Behandling

      I samband med undersökningar hos tandläkare och tandhygienist kontrolleras tandköttet regelbundet genom att mäta tandköttsfickorna samt registrera blödning. Blödning i samband med fickdjupsmätning är ett tecken på att tandköttet är inflammerad. Ju tidigare inflammationen upptäcks desto lättare är det att behandla.

      • Behandlingen vid tandköttsinflammation går ut på att först ge information om tillståndet.
      • Råd om egenvård utifrån dina förutsättningar.
      • Tandhygienisten kommer även att ta bort bakteriebeläggningar och tandsten för att skapa bra förutsättningar för dig att hålla rent hemma.
      • Vid smärta kan tandvårdspersonalen rekommendera bakteriedödande gel (corsodyl munhålegel) tillfälligt för att avhjälpa din smärta. Corsodyl gel skall endast användas när din tandhygienist eller tandläkare rekommenderar det.

      Råd om egenvård:

      Eftersom tandköttsinflammation är kroppens försvar på bakterierna är det viktig med en god munhygiensrutin. En god munhygiensrutin innebär:

      • Tandborstning 2 gånger per dag, på morgonen och på kvällen. Det är viktig att borsta på ett systematiskt sätt och inte skynda sig genom tandborstningen för att inte missa några tänder. Det är även viktig att vinkla tandborsten 45º mot tandköttskanten för att få bort bakterierna som lägger sig längs tandköttskanten. Använd en tandborste med mjuka strån för att inte skada tandköttet.
      • Användning av approximala hjälpmedel som tandtråd, plackers eller mellanrumsborste på kvällen, innan tandborstningen. Detta för att ta bort bakterierna som ligger mellan tänderna och i tandköttsfickorna, då tandborsten inte kommer åt dessa ställen. Rådfråga din tandhygienist för att få hjälp med att välja ett lämpligt approximalt hjälpmedel utifrån dina förutsättningar.

      GUM PAROEX 0,06% Tandkräm

      Har du tandköttsproblem är PAROEX 0,06% CHX Tandkräm perfekt för dig!

      Tandkrämen innehåller två olika antibakteriella ingredienser och ger en bättre plackborttagning än en traditionell tandkräm. Plack som inte tas bort kan lätt utvecklas till tandsten.

      GUM PAROEX 0,06% Munskölj

      Om du har tandköttsproblem, eller helt enkelt vill ge din mun maximalt skydd och minska risken för problem i framtiden är GUM PAROEX 0,06% CHX munskölj perfekt för dig. Munsköljen innehåller två olika antibakteriella ingredienser i låg dos och kan användas som tillägg till din mekaniska rengöring med tandborste och tandkräm.